Godło Polski

Publiczna Szkoła Podstawowa
im. Jana Pawła II w Zbludowicach

Biuletyn Informacji Publicznej Zespołu Placówek Oświatowych w Zbludowicach
Librus
Budynek szkoły z drona w Zbludowicach
Budynek szkoły w Zbludowicach
Klasa szkolona
Zdjęcia powstańców Warszawskich
previous arrow
next arrow
PlayPause

Jak co miesiąc w ramach akcji „Wiem co jem” mającej na celu promowanie zdrowego odżywania Mały Samorząd Uczniowski zorganizował Dzień Marchewki. Uczniowie klas 1-3 przyszli ubrani do szkoły w kolor pomarańczowy i przynieśli na drugie śniadania marchewkę. Ogłoszony został również konkurs na „Wierszyk o marchewce”, który udowodni, że warto ją jeść. Wyniki już wkrótce!


Ponad to przygotowana została również tablica przedstawiająca osiem powodów dla których warto jeść marchewkę. Jeszcze nieprzekonanych zapraszamy do zapoznania się z zaletami tego zdrowego warzywa!
                                                                                                                                                                                                                                            M. Durlik
8 powodów, by jeść więcej marchewki:
Marchewka jest smaczna, zdrowa, łatwo dostępna i tania. Ma same zalety! To warzywo jest znane i uprawiane na całym świecie, a jego ojczyzną najprawdopodobniej są Chiny. Surowa ma najwięcej witamin.
• Beta-karoten
Marchew jest bogatym źródłem tego silnego przeciwutleniacza, który, poza innymi wieloma zaletami, ma jedną szczególnie istotną zwłaszcza dla kobiet i dzieci – w organizmie zamienia się w witaminę A, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, a dzieciom pomaga rosnąć. Beta-karoten korzystnie działa na wzrok, dlatego jeśli pracujesz przed komputerem, chrup marchew!

• Trawienie
Marchew zwiększa produkcję śliny i dostarcza niezbędnych minerałów, witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Jedząc marchewkę regularnie, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym.
• Błonnik
Dzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
• Obniżanie poziomu złego cholesterolu
Zawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi.
• Wzmocnienie organizmu
Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
• Wpływa na zęby
Marchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy.
• Goi rany
Surowa lub starta marchewka może być używana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń i stanów zapalnych.
• Składniki odżywcze
Marchewka wspomaga oczy, włosy, paznokcie i wiele więcej! Składniki odżywcze zawarte w marchewce mogą poprawić zdrowie oczu, skóry, włosów, paznokci to nie tylko wspomagając detoksykację systemu, ale i budując nowe komórki!

1-dzm
2-dzm